Verschillen tussen Windows 7 versies

BoxshotsEr zijn in totaal zes versies van Windows 7, echter Microsoft legt hierbij de nadruk op twee versies, de Home Premium versie voor de thuisgebruiker en de Professional versie voor de zakelijke gebruiker en enthousiastelingen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met Windows XP, met de Windows XP Home versie en de Windows XP Professional versie.

Op deze pagina een overzicht met de verschillen tussen de Windows 7 versies. Meer informatie over de prijzen en de upgrade mogelijkheden van Windows Vista naar Windows 7, Windows Anytime Upgrade en de systeemeisen in de volgende tips:


Versies

Er bestaan dus nog een aantal andere versies van Windows 7. Als eerste is dit de Starter versie die alleen verkocht wordt bij nieuwe pc's. Deze Windows 7 Starter heeft diverse beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de bureaubladachtergrond te wijzigen of de geluiden aan te passen. Aanvankelijk was er ook het limiet dat er maximaal drie programma's geopend konden worden. Deze beperking werd later weer verwijderd. Daarnaast is er een Home Basic versie alleen voor opkomende markten en een Enterprise versie voor bedrijven met een software-abonnement bij Microsoft.

Hieronder een klein overzicht van het verschil tussen de verschillende versies van Windows 7: Starter, Home Premium, Professional en de Ultimate versie met de bijbehorende prijzen. De Home Basic versie is in onderstaand overzicht niet opgenomen omdat deze officieel niet in Nederland is uitgebracht. Wat betreft de beperkingen van de Home Basic versie zijn deze bijna gelijk aan de Starter versie.

Europese versie

In Europa zou Microsoft aanvankelijk alternatieve versies van Windows 7 op de markt brengen, de zogenaamde E versies waarin browser Internet Explorer 8 geheel niet in aanwezig zou zijn. Uiteindelijk is besloten dat deze versies niet uit zullen komen in Europa, echter wijkt windows 7 in Europa wel op 1 punt af vergeleken met de rest van de wereld. Deze Europese edities zijn voorzien van een browserkeuze die binnen wordt gehaald via Windows Update en alleen in beeld komt als Internet Explorer de standaard browser is.

Met het vervallen van de "E" versies is voor gebruikers van Vista een probleem opgelost. Zij moesten anders een volledig nieuwe installatie uitvoeren om te upgraden naar Windows 7, het was niet mogelijk om Vista te upgraden naar een "E" versie. Wel zijn er een zogenoemde Windows 7 N versies waarin Windows Media Player standaard niet in is opgenomen. Eerder kwamen er ook al N versies uit van Windows XP en Windows Vista, echter deze werden nauwelijks verkocht.


Vervallen onderdelen

In Windows 7 zijn een aantal standaard onderdelen komen te vervallen waarvan een korte opsomming. Als eerste is Windows Sidebar, de extra taakbalk in Windows Vista komen te vervallen en staan de gadgets hier nu los van. In voorgaande Windows versies was er altijd een standaard mailprogramma aanwezig met Outlook Express en Windows Mail in Windows Vista, in Windows 7 is er geen mailprogramma meer aanwezig. Naast deze programma's zijn ook Windows Movie Maker, Windows Live Messenger, Windows Meeting Space, Windows Fotogalerie, Windows Agenda en Windows Contactpersonen evenals de contactpersonen gadget niet meer aanwezig. Dit geld ook voor het spel InkBall.

Als je een gebruiker was van Vista Ultimate dan had je hier de beschikking over zogenaamde Extras, aanvullingen die speciaal voor deze versie van Vista werden uitgegeven door Microsoft. Ook deze Extras zijn komen te vervallen met Windows 7.

Het klassieke Menu Start dat in Windows Vista nog ingeschakeld kon worden is eveneens komen te vervallen evenals de screensavers: Noorderlicht, Windows Energie en Windows Logo. De overige screensavers zijn nog wel aanwezig. Wat betreft ouderlijk toezicht zijn de webfilter en het onderdeel activiteitenrapportage komen te vervallen.


Verschillen tussen versies

Opties verschillende versies Windows 7StarterHome PremiumProfessionalUltimate / Enterprise
Gelijktijdige applicatiesonbeperktonbeperktonbeperktonbeperkt
Screensaver wijzigenjajajaja
Vormgeving wijzigenjajajaja
Superbar / taakbalkjajajaja
Paintjajajaja
Wordpadjajajaja
Jump Listsjajajaja
Systeemhersteljajajaja
Geavanceerd systeemhersteljajajaja
Verbinden met thuisgroepjajajaja
Gadgetsjajajaja
Gebruikersbeheer (UAC)jajajaja
Synchronisatiecentrumjajajaja
Systeemimage makenjajajaja
Windows Media Player 12jajajaja
Internet Explorer 8jajajaja
Windows Anytime upgradejajajan.v.t.
Backup mogelijkhedenjajajaja
Onderhoudscentrumjajajaja
Windows Defenderjajajaja
Windows Faxen en scannenjajajaja
Windows ReadyBoostjajajaja
Windows ReadyDrivejajajaja
Apparaten en printersjajajaja
Ontspanning / Gamesjajajaja
Image brandenjajajaja
Probleemstappenbeschrijvingjajajaja
Windows Firewalljajajaja
XPS Viewerjajajaja
Windows Easy Transferjajajaja
Toegankelijkheidscentrumjajajaja
Windows Photo Viewerjajajaja
Systeembeheerjajajaja
Verbinden met projectorjajajaja
Netwerkcentrumjajajaja
Windows Searchjajajaja
Ouderlijk toezichtjajajaja
BitLocker To Go uitlezenjajajaja
Aero Snapjajajaja
Aero Glassneejajaja
Aero Shakeneejajaja
Aero Peekneejajaja
3D Flipneejajaja
Live previews taakbalkneejajaja
Geluidschema's aanpassenneejajaja
Multi-monitor supportneejajaja
Windows Media Centerneejajaja
Multitouchneejajaja
Bureaublad wijzigenneejajaja
Bureaublad Slideshowneejajaja
Mobiliteitscentrumneejajaja
Thuisgroep creërenneejajaja
Ad Hoc Wifi netwerk creërenneejajaja
Windows DVD Makerneejajaja
Snel schakelen gebruikersneejajaja
IISneejajaja
Premium Gamesneejajaja
Knipprogrammaneejajaja
Plaknotitiesneejajaja
Windows XP Modeneeneejaja
Domeinsupportneeneejaja
Extern Bureaubladneeneejaja
Windows Journalneeneejaja
Netwerk backupneeneejaja
Domeinsupportneeneejaja
EFSneeneejaja
Standaard printer per locatieneeneejaja
Groepsbeleidneeneejaja
Offline bestandenneeneejaja
AppLockerneeneeneeja
Direct Accessneeneeneeja
Federated Searchneeneeneeja
Branche Cacheneeneeneeja
Opstarten van VHDneeneeneeja
BitLockerneeneeneeja
BitLocker To Goneeneeneeja
Weergave taal wijzigenneeneeneeja
Aantal ondersteunde tv-tuners0444
CPU's ondersteund Fysiek1222
Max. intern geheugen (32-bit)4 GB4 GB4 GB4 GB
Max. intern geheugen (64-bit)8 GB16 GB192 GB192 GB

Productverpakkingen

De verpakking lijkt enigzins op de verpakking van Windows Vista. Home Premium heeft de groene kleur gekregen, de Professional versie is blauw en de Ultimate is zwart. Afbeeldingen van de verpakkingen hieronder.

Klik voor een vergroting

Boxshot Home Premium Boxshot Professional Boxshot Ultimate


Bron: ebsonic

Ondersteuning Windows 7 stopt !!

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Er komen geen beveiligingsupdates meer. Op veel laptops en pc's draait dit besturingsprogramma nog. Maak jij nog gebruik van Windows 7 (of Vista of XP) en wil je weten wat je opties zijn? Lees en deel dit artikel http://bit.ly/windows7stopt