Blik op Windows 8 - Informatie en screenshots over Windows 8
Op 25 oktober 2012 heeft Microsoft officieel Windows 8 gelanceerd in New York en sinds 26 oktober is de software verkrijgbaar. Hieronder een korte blik plus aantal screenshots van onder andere de nieuwe Metro-interface. Klik op een afbeelding voor een vergroting.
Logo Windows 8
Voordat hieronder verder wordt gekeken naar de nieuwe versie eerst even kort over het logo. Microsoft heeft namelijk besloten om de gelegenheid aan te pakken om het logo ook direct te vervangen. Microsoft stapt hiermee af van de bekende vier gekleurde vlakken, het logo is een stuk simpeler dan het oude logo en moet beter passen bij de metro-interface.
Het logo werd gemaakt in samenwerking met Pentagram. Paula Scher maakte de eerste schetsen en stelde daarbij direct een simpele vraag: "your name is Windows. Why are you a flag?". Een goed punt van Paula. Kijkend naar het overzicht met Windows logo's hieronder is goed te zien dat vanaf Windows 3.1 het logo meer op een vlag is gaan lijken.
Verschillende versies en prijzen
Zoals bekend bestaan er momenteel in totaal zes verschillende versies van Windows 7. Met de introductie van Windows 8 wordt dit aantal teruggebracht naar slechts vier versies in tegenstelling tot eerdere berichten dat er negen verschillende versies van Windows zouden verschijnen. Meer informatie over de verschillende versies en functionaliteiten per versie van het besturingssysteem lees je in het artikel: Windows 8 - Verschillende versies.
Meer over de prijzen en mogelijkheden van upgraden lees je hier: Prijzen Windows 8.
Installatie Windows 8
Als eerste hieronder de installatie van Windows 8 die over het algemeen vrij snel zal verlopen. Te zien is dat in tegenstelling tot Windows 7 er een vaste achtergrondkleur is gebruikt, de eerste stappen van de installatie zijn eigenlijk vrijwel gelijk.
Pas later op het moment dat je een naam instelt voor de computer kan er ook gekozen worden voor een andere achtergrondkleur. Je hebt hier de keuze uit 25 kleuren. Tevens kan er tegen het einde van de installatie gekozen worden voor standaard instellingen of aangepaste instellingen. De systeemeisen van Windows 8 bekijk je overigens hier.
Zodra de installatie dat is afgerond dan zal er een kleine uitleg komen over nieuwe features van Windows 8 zoals de balk aan de zijkant, dit is in de laatste screenshot te zien.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Microsoft account
Tijdens de installatie zal er worden gevraagd naar de gegevens van je eigen Microsoft Account account (voorheen Windows Live). Als je deze hebt en invult dan is dit handig voor het aanschaffen van applicaties waarvoor een account is vereist en het synchroniseren van favorieten, instellingen, thema's, etc. Door in te loggen met een Microsoft account beschik je ook direct via de apps over je foto's en bestanden die online zijn opgeslagen.
Op deze manier als je op een nieuwe computer met Windows 8 gaat inloggen beschik je dus direct over alle netgenoemde zaken. Dit is iets wat niet verplicht is om in te stellen tijdens installatie maar kan ook later alsnog via de instellingen worden gedaan. Het is niet noodzakelijk in het geval dat je geen Microsoft account hebt of dit simpelweg niet wilt.
Metro-interface
Belangrijk onderdeel van Windows 8 is de nieuwe Metro-interface, de nieuwste versie van het besturingssysteem is hiermee serieus op de schop gegaan en nu voor een groot gedeelte gericht op tablets. De opzet van de interface doet denken aan Windows Phone.
Na de installatie zie je het nieuwe inlogscherm met een foto op de achtergrond die aangepast kan worden en je ziet de huidige tijd en de datum van vandaag. Door de foto omhoog te slepen kan er ingelogd worden met de eerder opgegeven gegevens. Na het inloggen komt het volledig nieuwe startscherm van Windows 8 in beeld, de traditionele desktop is nog wel aanwezig maar dient dus niet meer als start na inloggen.
Zoals je ziet is dit het punt waar je een overzicht ziet van standaard applicaties. In deze interface is elke applicatie een tegel met elk een eigen kleur en opmaak. Per tegel kan er eventueel ook een eigen gekozen afbeelding als achtergrond worden ingesteld. Wat later op deze pagina ook nog aangestipt wordt is dat je wel een ander patroon kunt instellen als achtergrond voor het startscherm maar het is niet mogelijk om hier een foto op de achtergrond te plaatsen. Wel kan de standaard achtergrondkleur gewijzigd worden.
Tegels
De tegels kunnen eenvoudig aangeklikt worden en door tegels te slepen bepaal je zelf de volgorde waarin deze moeten staan. Een belangrijk ander punt is dat sommige tegels automatisch worden bijgewerkt, denk hierbij aan bijvoorbeeld e-mail, het weer, updates van sociale netwerken, etc. Zodoende weet je wat de huidige temperatuur is zonder dat de applicatie geopend hoeft te worden en je weet of er nieuwe berichten zijn. Per applicatie kan deze live informatie uitgezet worden mocht dit niet wenselijk zijn om te zien.
Naast het verslepen van tegels kunnen applicaties ook weer worden weggehaald of losgekoppeld maar ook kan een tegel groter of kleiner worden gemaakt. Dit alles is te doen door met de rechtermuisknop op een enkele tegel of meerdere tegels te klikken. De opties die beschikbaar zijn komen dan onderin het scherm in beeld. Dit geldt overigens ook binnen applicaties, als je op de rechtermuisknop klikt komen de opties in beeld.
Door ergens in het startscherm met de rechtermuisknop te klikken, dus niet op een tegel, komt er onderin een knop in beeld om een overzicht te bekijken van alle applicaties.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Applicaties
Dan een aantal applicaties die standaard in het startscherm worden gezet. Zo zie je onder meer een tegel die verwijst naar de nieuwe Windows Store waar aanvullende applicaties voor Windows 8 zijn te vinden, hier vind je zowel gratis applicaties als betaalde applicaties waarvan de prijs kan liggen tussen de 1.49 dollar en 999 dollar. In de Windows Store zijn tevens updates te vinden voor al geïnstalleerde applicaties binnen Windows 8.
Naast de tegel van de winkel een verwijzing naar Xbox LIVE Games en een tegel Maps gemaakt door het team van Bing (net als Weer en Financieel) en uiteraard mag browser Internet Explorer, in dit geval versie 10 niet ontbreken. Verder zie je een aantal andere applicaties die standaard aanwezig zijn zoals Foto's, Video's, Muziek, Spellen, etc.
Hieronder screenshots van een aantal applicaties.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Internet Explorer 10
Standaard wordt met Windows 8 versie 10 van Internet Explorer meegeleverd. Als je de browser start binnen de Metro-interface dan zie je een volledig nieuwe en minimalistische interface van Internet Explorer. Als je de browser opent vanuit de desktop dan ziet de browser er qua uiterlijk bijna hetzelfde uit als voorganger Internet Explorer 9. Nieuw is dat standaard ingesteld is dat updates voor de browser automatisch worden geïnstalleerd.
Websites worden volledig over het gehele scherm getoond en onderdelen als tabbladen, navigatie, etc. komen alleen in beeld als je ze nodig hebt. Deze onderdelen zijn op te roepen door met de rechtermuisknop te klikken, de adresbalk komt sowieso in beeld als je navigeert naar een andere pagina. Net als in Internet Explorer 8 en versie 9 is de InPrivate feature, oftewel de privacymodus ook in deze versie standaard aanwezig.
Voor websites die worden vastgezet op het startscherm van Windows zal er automatisch voor de tegel een kleur worden bepaald op basis van een favicon van de betreffende site. Eventueel kan in de instellingen worden ingesteld dat links naar websites automatisch worden geopend in de desktopversie van de browser of in de metro-interface, standaard is het zo dat links in de browser worden geopend in de omgeving op dat moment actief.
Een ander groot punt betreffende Internet Explorer 10 is dat Microsoft ervoor heeft gekozen om de 'Do Not Track' functie standaard in te schakelen, dit tot groot ongenoegen van een groot aantal adverteerders. De 'Do Not Track' functie is erop gericht, mits ingeschakeld, te voorkomen dat websites je surfgedrag volgen. De reden om deze functie standaard aan te zetten is omdat Microsoft van mening is dat gebruikers zelf bewust moeten beslissen of ze hun gegevens willen delen met adverteerders. Het is overigens niet zo dat advertenties worden geblokkeerd maar de advertenties zijn alleen nu een stuk minder relevant.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Menu
Een belangrijk ander onderdeel is het nieuwe snelmenu (Charm Bar) dat altijd opgevraagd kan worden door met de muis naar de rechterkant van het scherm te gaan of door een sneltoets in te drukken. In dit menu staat als eerste een startknop om weer terug te keren naar het beginscherm en er staat een knop om de zoekfunctie te openen.
Via het menu kunnen ook de instellingen geopend worden van zowel de huidige geopende applicatie als van de computer. Tegelijkertijd, zodra je het menu opent verschijnt de huidige tijd en de huidige datum groot linksonder in beeld
Overigens door op de startknop op je toetsenbord te drukken kan er vanuit een applicatie ook altijd weer worden teruggekeerd worden naar het startscherm.
Zoekfunctie
Zoals hierboven al werd aangegeven open je via het nieuwe menu, bereikbaar aan de rechterkant van het scherm, snel de zoekfunctie. De zoekfunctie gebruik je om snel bestanden of applicaties te zoeken maar de zoekfunctie kan ook gebruikt worden om iets op internet te zoeken of om iets op te zoeken binnen geïnstalleerde applicaties.
Wat betreft het zoeken is het handig om te weten dat je als je het startscherm open hebt staan je direct kunt gaan zoeken door te beginnen met het typen van een zoekopdracht.
Delen
Een andere knop bereikbaar via het menu is 'Delen'. De knop doet wat je zou verwachten en is bedoeld om bepaalde zaken te delen. De knop werkt niet binnen alle applicaties maar ontwikkelaars kunnen wel inhaken op de feature. Ben je bijvoorbeeld aan het browsen met Internet Explorer dan kan de knop snel geopend worden om zodoende de geopende pagina te delen per mail. Zoals je hieronder in de screenshot ziet wordt dan de URL toegevoegd inclusief een afbeelding en eronder kun je eventueel zelf nog een bericht toevoegen. Standaard wordt onder het bericht de regel 'Verstuurd vanuit Windows E-mail' geplaatst wat doet denken aan de vermeldingen onder berichten van de iPhone en iPad.
Instellingen
Door naar instellingen te gaan kan de foto die te zien is voor het inloggen gewijzigd worden. Wat betreft het startscherm kan een ander patroon voor de achtergrond worden gekozen en een andere kleur. Het instellen van een foto is hier niet mogelijk.
Wat direct wel een handige functie is voor de momenten dat je computer is vergrendeld is dat je kunt aangeven dat applicaties notificaties mogen tonen op het vergrendelde scherm. Ondank dat je computer is vergrendeld krijg je dan toch meldingen te zien.
In de instellingen is verder Windows Update te vinden en kan er een Thuisgroep worden ingesteld, een functie die al werd geïntroduceerd in Windows 7.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Desktopweergave
Op het nieuwe startscherm staat linksonder nog wel een tegel om snel over te schakelen naar de 'normale' desktop zoals we die nu kennen binnen Windows 7. Zodra overgeschakeld ziet de desktop er vrijwel gelijk uit als in Windows 7 op een aantal verschillen na uiteraard. Zo is het thema Aero Glass, ooit geïntroduceerd in Vista komen te vervallen. Met het Aero Glass thema activeer je in Vista en 7 een glasachtig uiterlijk.
Wat hier direct opvalt is dat de vertrouwde startknop is komen te vervallen. De bekende knop werd voor het eerst doorgevoerd in Windows 95 en is sindsdien een vast onderdeel linksonder in het scherm van Windows geweest. Met Windows 8 wordt hier vanaf gestapt.
Het vertrouwde startmenu zoals in Windows 7 en voorgaande versies van Windows bestaat niet meer. Het nieuwe startscherm kan nu geopend worden door met de muis naar de linkerhoek te gaan of zoals eerder aangegeven door met de muis naar de rechterkant te gaan en uiteraard ook simpelweg middels de startknop op je toetsenbord.
Door met de rechtermuisknop op de grote startknop te klikken die je hierboven ziet komen een aantal menu items in beeld die verwijzen naar bekende onderdelen zoals het configuratiescherm, taakbeheer, netwerk, opdrachtprompt, uitvoeren, energiebeheer, etc.
Windows Verkenner is nu voorzien van de Ribbon (lint) interface zoals die al langer bestaat in Microsoft Office en ook al in Paint en WordPad binnen Windows 7. Op deze manier kunnen bepaalde opties geopend worden, kan de weergave gewijzigd worden en bepaalde onderdelen zoals het Configuratiescherm kunnen geopend worden.
Aeropeek en Aerosnap geïntroduceerd in Windows 7 zijn nog wel aanwezig.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Opvallend is overigens dat applicaties als WordPad, Paint, Kladblok en de Rekenmachine worden overigens nog standaard in deze desktopweergave geopend.
Ouders en kinderen
Windows 8 heeft een nieuwe feature gekregen die specifiek gericht is op ouders om het computergebruik van hun kinderen in de gaten te kunnen houden. Als de feature is geactiveerd dan wordt er wekelijks een e-mail verzonden waarin een overzicht is te zien van hetgeen de kinderen allemaal op de computer hebben uitgespookt.
Microsoft geeft aan dat huidige oplossingen van bedrijven, inclusief oplossingen van het bedrijf zelf, om kinderen in de gaten te houden met name gericht zijn op het filteren van websites en het opleggen van allerlei beperkingen, iets wat complex kan zijn om allemaal in te stellen met als resultaat dat software niet wordt gebruikt. Met deze nieuwe feature wil Microsoft het een stuk makkelijker maken voor ouders. In de mail die wekelijks wordt verzonden staan nog wel links om snel beperkingen in te stellen zoals een tijdslimiet.
Het instellen van feature is simpel, wat alleen hoeft te gebeuren is een nieuw account aanmaken voor elk kind en tijdens het creëren van het account de optie 'Family Safety' aan te vinken, naast dit hoeft er verder niets geconfigureerd of geïnstalleerd te worden.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Updates
Er is ook gedacht aan de manier waarop updates geïnstalleerd worden. In Windows 8 worden alle updates waarvoor opnieuw opstarten is vereist in één rij gezet en achter elkaar uitgevoerd zodat er maar één keer herstart hoeft te worden.
Opnieuw opstarten van de computer zal dan in principe maximaal een keer per maand te hoeven gebeuren en dat is dan op de bekende tweede dinsdag van de maand, de patch-dag van Microsoft. Tevens zul je geen last hebben van popups waarin wordt gewezen op updates en herstarts. Op het login-scherm worden voortaan notificaties getoond.
Als het dan nodig is om opnieuw op te starten krijg je als gebruiker hier drie dagen de tijd voor. Als na deze periode de computer nog steeds niet opnieuw opgestart is dan zal Windows 8 dat zelf gaan doen maar wordt er wel eerst kort gekeken of er geen belangrijke programma's actief zijn. Mocht er een programma openstaan of bijvoorbeeld een document dat nog moet worden opgeslagen dan wordt de gebruiker daarop gewezen zodat hij de tijd heeft de programma's af te sluiten en documenten op te slaan. Deze periode voordat de computer opstart is wel vrij kort, dit wordt gedaan na een kwartier.
![]() | ![]() |
Geavanceerd opstarten
Met Windows 8 heeft Microsoft een bijzonder probleem en dat is dat Windows te snel opstart. Te snel in die zin dat als je opties wilt openen terwijl de computer opstart (bios, opstartmenu, veilige modus) je haast geen meer tijd hebt om op de knoppen te drukken om deze opties tevoorschijn te halen, laat staan om een melding in beeld als "Press F2 for Setup" te kunnen lezen. Vanwege een aantal wijzigingen start de nieuwe versie van Windows sneller op dan voorganger Windows 7 en in de praktijk zou dat betekenen dat je nu minder dan 200 milliseconde de tijd hebt om op F8 te drukken, wat vrij kort is.
Microsoft gaat uiteraard niet bewust het opstarten vertragen maar is er wel gedacht aan een andere oplossing. Er is een nieuwe optie toegevoegd aan de instellingen van Windows 8 genaamd Advanced startup om zodoende een nieuw bootscherm tijdens het opstarten tevoorschijn te toveren om eventuele problemen op te lossen. Tevens zal dit menu automatisch in beeld komen op het moment dat er problemen zijn met opstarten.
![]() | ![]() |
Reset en Refresh
Als je gebruik maakt van Windows 8 dan zal het wellicht een keer voorkomen dat je om bepaalde redenen de computer moet herstellen, in dat geval heb je binnen Windows 8 de keuze tussen een reset wat het meest ingrijpend is, of je kiest voor een refresh. Op deze manier moet het eenvoudig worden om een computer met Windows 8 te herstellen.
Meer informatie over het uitvoeren van een reset (dus een volledige nieuwe installatie) en de verschillende stappen lees je hier. Meer over het uitvoeren van een refresh lees je hier.
![]() | ![]() |
Windows Media Center
In Windows 7 is het standaard mogelijk om met Windows Media Center of Windows Media Player films op DVD's af te spelen. Straks echter is het afspelen van films op DVD binnen Windows 8 standaard niet meer mogelijk. Vanwege de dalende verkoop van DVD's en de kosten om afspelen mogelijk te maken heeft Microsoft besloten om Media Center standaard niet meer op te nemen maar alleen beschikbaar zijn als aanvulling. Degene die wel DVD's willen kunnen afspelen zullen Media Center apart moeten aanschaffen.
Degene die gebruik maken van de reguliere versie van Windows 8 kunnen via het configuratiescherm het Windows 8 Pro Pack installeren om uit te komen op Windows 8 Pro met Windows Media Center en dus de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Voor gebruikers die Windows 8 Pro hebben is er het Windows Media Center Pack. Het is nog niet duidelijk hoeveel je straks zal gaan moeten betalen voor de aanvulling.
Windows Media Player is standaard wel aanwezig in alle versies van het besturingssysteem maar dus zonder de mogelijkheid om films op DVD af te spelen.
Windows To Go
In september 2011 tijdens de BUILD-conferentie in Anaheim, Californië demonstreerde Microsoft al een nieuwe feature van Windows 8, Windows To Go. De nieuwe feature is helaas alleen beschikbaar binnen de Enterprise versie van Windows 8 en maakt het mogelijk om een volledige installatie van Windows 8 te plaatsen op een USB stick.
De USB stick kan dan ingeplugd worden in een andere PC die dan Windows 8 direct zal starten met alle bestanden en programma's intact. Als gebruiker heb je dan dus weer je eigen bestanden. Microsoft adviseert om een USB stick te gebruiken van minimaal 32GB.
Belangrijk gegeven is dat zodra iemand de stick uit de PC haalt terwijl Windows To Go draait er 60 seconden wordt gewacht. Als de stick binnen deze tijd wordt teruggeplaatst kan er gewoon doorgewerkt worden. Na deze periode zal Windows To Go zelf afsluiten.
Wallpapers
Als laatste hieronder de standaard wallpapers van Windows 8.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
Bron: ebsonic