Verschillende versies en prijzen

Windows 8

Vlak na het uitkomen van de Consumer Preview van Windows 8 werden er verschillende verwijzingen in het register gevonden waardoor het even leek alsof er in totaal negen verschillende versies van het besturingssysteem zouden gaan verschijnen maar dit is niet het geval. In tegenstelling tot Windows 7 waarvan maar liefst zes verschillende versies bestaan zal Windows 8 slechts in vier verschillende smaken uitgebracht gaan worden.

Het gaat om Windows 8, Windows 8 Pro, Windows RT en Windows 8 Enterprise.

Windows 8 en Windows 8 Pro

Gericht op PC's en tablets met x86-processors zijn Windows 8 en Windows 8 Pro (32-bit en 64-bit). Voor de meeste consumenten zal de normale versie van Windows 8 doorgaans voldoende zijn, Windows 8 Pro is ontworpen voor professionals en enthousiastelingen. Deze versie heeft aanvullende functionaliteiten waaronder encryptie en virtualisatie.

Windows Media Center

In Windows 7 is het standaard mogelijk om met Windows Media Center of Windows Media Player films op DVD's af te spelen. Straks echter is het afspelen van films op DVD binnen Windows 8 standaard niet meer mogelijk. Vanwege de dalende verkoop van DVD's en de kosten om afspelen mogelijk te maken heeft Microsoft besloten om Media Center standaard niet meer op te nemen maar alleen beschikbaar zijn als aanvulling. Degene die wel DVD's willen kunnen afspelen zullen Media Center apart moeten aanschaffen.

Degene die gebruik maken van de reguliere versie van Windows 8 kunnen via het configuratiescherm het Windows 8 Pro Pack installeren om uit te komen op Windows 8 Pro met Windows Media Center en dus de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Voor gebruikers die Windows 8 Pro hebben is er het Windows Media Center Pack voor 10 euro.

Windows Media Player is standaard wel aanwezig in alle versies van het besturingssysteem maar dus zonder de mogelijkheid om films op DVD af te spelen.

Windows RT en Enterprise

Voor apparaten met ARM-chips is er de nieuwe versie Windows RT, deze ARM-chips worden onder andere vaak gebruikt in tablets. Deze versie van Windows zal voorgeinstalleerd worden op deze apparaten en is niet los te koop in de winkel. Zo is bijvoorbeeld de Surface RT, de tablet van Microsft zelf voorzien van deze versie. Belangrijk om te weten is dat hiermee geen software geïnstalleerd kan worden die op oudere versies van Windows wel werkte, alleen applicaties uit de Windows Store kunnen worden gebruikt. In deze versie zitten standaard touchversies van de programma's Word, Excel, PowerPoint en OneNote. De Enterprise versie van Windows 8 is gericht op grote bedrijven.

Talen

Het is tevens voor het eerst dat alle versies een optie krijgen om eenvoudig de taal van Windows te wisselen, voorheen was dit alleen beschikbaar in duurdere versies van Windows (Ultimate / Enterprise). Naast dit alles zal Microsoft overigens nog wel specifiek voor China en een select aantal opkomende markten lokale versies gaan uitbrengen.

Prijzen

Meer over de prijzen en mogelijkheden van upgraden lees je hier: Prijzen Windows 8.


Overzicht

Een overzicht van de functies per versie lees je hieronder. Meer over Windows 8 zelf lees je in het artikel: Blik op Windows 8. Een overzicht van de systeemeisen vind je hier.

FunctiesWindows 8Windows 8 ProWindows RT
Upgrade van Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premiumjajanee
Upgrade van Windows 7 Professional, Ultimateneejanee
Startscherm, Semantisch zoomen, Live Tegelsjajaja
Windows Storejajaja
Apps (Mail, Agenda, Contactpersonen, Foto's, SkyDrive, Reader, Muziek, Video)jajaja
Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote)neeneeja
Internet Explorer 10jajaja
Apparaatencryptieneeneeja
Connected standbyjajaja
Microsoft accountjajaja
Desktopjajaja
Installatie x86/64jajanee
Installatie softwarejajanee
Windows Verkennerjajaja
Windows Defenderjajaja
SmartScreenjajaja
Windows Updatejajaja
Nieuw Taakbeheerjajaja
Schakelen tussen talen (Language Packs)jajaja
Verbeterde ondersteuning voor meerdere monitorenjajaja
Storage Spacesjajanee
Windows Media Playerjajanee
Exchange ActiveSyncjajaja
Bestandsgeschiedenisjajaja
ISO / VHDjajaja
Foto-wachtwoordjajaja
Extern Bureaublad (client)jajaja
Reset en Refreshjajaja
Snapjajaja
Touch and Thumb keyboardjajaja
Trusted bootjajaja
VPN clientjajaja
BitLocker en BitLocker To Goneejanee
Opstarten van VHDneejanee
Client Hyper-Vneejanee
Domain Joinneejanee
Encrypting File Systemneejanee
Groepsbeleidneejanee
Extern Bureaublad (host)neejanee

Productverpakkingen

Met de komst van het nieuwe besturingssysteem heeft Microsoft ook nieuwe verpakkingen ontworpen. Het nieuwe strakke logo van Windows is hierin verwerkt waarbij er gekozen is voor een witte kleur voor de standaardversie van Windows 8 en een donkere kleur voor Windows 8 Pro. De verpakkingen zijn een stuk lichter dan de dozen van Windows 7. Wat betreft Windows 8 Pro bevat elke verpakking een van de vijf gemaakte illustraties.

Windows 8


Bron: ebsonic

Ondersteuning Windows 7 stopt !!

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Er komen geen beveiligingsupdates meer. Op veel laptops en pc's draait dit besturingsprogramma nog. Maak jij nog gebruik van Windows 7 (of Vista of XP) en wil je weten wat je opties zijn? Lees en deel dit artikel http://bit.ly/windows7stopt