Startknop en menu Start weer terug

In Windows 8 mist in de desktopweergave de bekende startknop evenals het menu Start. In plaats daarvan kan het nieuwe startscherm, onderdeel van de Metro-interface geopend worden door met de muis naar de linkerhoek te gaan. De knop werd voor het eerst doorgevoerd in Windows 95 en is sindsdien een vast onderdeel op de taakbalk geweest maar Microsoft heeft besloten om de knop met Windows 8 definitief te laten vervallen.

De reden is dat volgens het bedrijf de knop lang niet zo veel meer werd gebruikt als in voorgaande versies van Windows. Microsoft gaf aan dat met de komst van Windows 7 steeds meer gebruikers de knop gingen negeren en daardoor zag het bedrijf het gebruik van het menu Start sterk verminderen. In plaats daarvan gingen gebruikers steeds meer applicaties vastpinnen op de taakbalk, iets wat wel gewoon kan in Windows 8. Tevens liet het bedrijf weten dat er vrijwel geen kans is dat de knop ooit weer terug zal gaan keren.

Stardock

Maar dat wil niet zeggen dat er geen opties zijn om de knop evenals het klassieke menu Start weer terug te brengen. Een oplossing hiervoor komt van Stardock. Het bedrijf heeft een kleine applicatie uitgebracht die de startknop en het menu Start weer toevoegt aan Windows 8. Downloaden van de software kan hier. Om de applicatie te kunnen downloaden is het wel vereist om op de website van Stardock eerst een mailadres in te voeren en per mail krijg je dan een link om de software rechtstreeks te downloaden.

Na het installeren wordt dan de startknop weer linksonder toegevoegd aan de taakbalk in de desktopweergave en na het klikken hierop komt het oude menu Start in beeld zoals je hieronder in de screenshot ziet. Op deze manier open je weer eenvoudig onderdelen zoals het Configuratiescherm, Documenten Computer, Uitvoeren, Games. Tevens kun je hier net als in Windows Vista en Windows 7 programma's aan het menu Start vastpinnen.

Ook zijn de opties om af te sluiten of af te melden aanwezig evenals het zoekveld. De Windows toets op het toetsenbord opent standaard ook het klassieke menu Start. Een andere handige feature is dat je na het inloggen direct gaat naar de desktopweergave.

Windows 8 Startknop en menu Start

Door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken kunnen er diverse instellingen worden gewijzigd. Zo kun je een andere knop kiezen waaronder de standaard knop van Windows XP, het moet wel gezegd worden dat de startknop van Windows XP niet zo heel mooi staat op de taakbalk. Tevens kan de knop ingesteld worden dat het klikken hierop juist wel het nieuwe startscherm van Windows opent en er is een optie om de hotspots (rechtsboven, rechtsonder) waarmee de Charm Bar wordt geopend weer uit te schakelen.

Windows 8 Startknop en menu Start


Bron: ebsonic

Ondersteuning Windows 7 stopt !!

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning voor Windows 7. Er komen geen beveiligingsupdates meer. Op veel laptops en pc's draait dit besturingsprogramma nog. Maak jij nog gebruik van Windows 7 (of Vista of XP) en wil je weten wat je opties zijn? Lees en deel dit artikel http://bit.ly/windows7stopt